Terra проектот е создаден за да ги промовира учесниците на младите Европејци во различни области, со особено внимание на климатските промени, поради фактот што бројните акции започнати спонтано од младите луѓе во Европа, како натпревари за климата, покажуваат дека дискусијата во оваа област може да здружи критична маса млади луѓе и направи да се чувствуваат активни европски граѓани кон заедничките општествени цели.

Како резултат на тоа, темата за одржливост на животната средина стана централна тема за секоја заедница во изминатите неколку години. Пандемијата и актуелната геополитичка ситуација, со недостиг на гас и зголемени сметки, ја прават еколошката транзиција уште поважна. Културна транзиција што ги става новите генерации во срцето на процесот на создавање на иднината на нашата планета.

Активности:

– Зголемување на свеста на ранливите млади луѓе за климата и животната средина

– Зајакнете ги зелените вештини на младите

– Засилете го младинскиот ангажман во борбата против климатските промени

– Зголемете го чувството за припадност во ЕУ околу заедничките еколошки вредности

– Поддршка на социјалната вклученост на ранливите млади луѓе преку зголемено граѓанско учество и ангажман за климата

Возраст на учесници: 18+

Земји партнери: Италија, Северна Македонија, Шведска

Место: Катанија, Италија

Датум: 23 – 27 мај 2023 година

Аплицирајте тука

Повеќе детали: инфопакет.

За да аплицирате, мора да завршите еден модул од нашите едукативни курсеви и да направите локална еко акција:

– акција за чистење

– садење дрвја

– еко герила акција

– официјална комуникација со вашата локална општина за еко прашања (испратете барање за информации од јавен карактер, испратете предлог за идеја, организирајте средба со вашиот службеник за млади итн.)

Може да се инспирирате за идеи од курсевите или ако ви треба помош, можете да побарате помош од Help Desk за правна, експертска и менторска помош https://edu.bidizelen.org/help-desk/ или да ни е-поштатате info@bidizelen. org