Средба за квалификациите за зелени работни места – дефинирање следни чекори

На 20 октомври се одржа состанок за Квалификациите за зелените работни места на кој присуствуваа претставници од Центарот за стручното образование и обука, Министерството за труд и социјална политика, невладини организации, и професор од Економскиот факултет при универзитет Св. Кирил и Методиј – Скопје. На состанокот се разговараше за воспоставување на индикатори за квалификациите низ […]

Гоу Грин и Зелени работни места во Владата на РСМ

На ден 27 јуни 2019, со почеток во 11ч се одржа петтиот од серијата „Отворени денови за иницијативи на граѓански организации“, кој се однесуваше на Младинските политики за 2019-та година. На седницата се разговараше за прогресот на иницијативите на младинските организации, кои беа претставени во документот нарчен „БРИФ“ (линк). Една од точките, со реден број […]

Прифатена дефиниција за „Зелени работни места“

По предлог на здружението „Гоу Грин“, работната група за зелени работни места (линк) прифати дефиниција која е во согласност со меѓународно прифатените дефиниции и ќе се третира како национално прифатена дефиниција за „зелени работни маста“ (ЗРМ). Оваа дефиниција е општа, рамковна дефиниција и ги опфаќа двата аспекта –зачувување на животната средина и климата и аспектот […]

Конкурс за ко-автор на публикација: „Зелени работни места и младите луѓе во Република Македонија“

Ко-авторот на публикацијата кој ќе го опфати делот за младите во РМ и треба да има искуство во младинскиот сектор во Македонија, да има познавање за младинската работа и младинската невработеност, да е запознаен со „младинска гаранција“ и да ги разбира механизмите на пазарот на трудот и процесите на обука и вработување.

Втора средба на работната група за “Зелени работни места”

По успешната прва средба на работната група за “Зелени работни места”, втората се одржа во просториите на Свис Контакт на 14ти декември 2017. На оваа средба се дискутираа клучните точки од минатиот состанок, се разгледуваше предлог мерката до Министерство за труд и социјална политика за оперативен план и концепт нотата од проект поднесен до УСАИД.

Форум за зелени работни места

На 15 јуни 2017 во хотел Холидеј Ин во Скопје, компании од градежниот сектор ќе нудат пракса и вработување за младите кои се заинтересирани за кариера во секторот на енергетска ефикасност. Разгледајте ја програмата и пополнете ја апликацијата за учество на панел дискусиите и саемот на компании: АПЛИКАЦИЈА        ‖       […]

Седница за квалификациите за зелените работни места

На 11.02.2020 година, во Клубот на пратеници во Скопје, се одржа тематската проширена седница на Одборот за Национална рамка на квалификации, на тема: квалификациите за зелените работни места. Извршниот директор, Антонио Јовановски, изрази задоволство што зелените работни места земаат значајно место во образовниот систем и направи хронолошки осврт  на заложбите на здружението за зелените работни […]

Зелените работни места и младите луѓе во Република Македонија

Проект: Млади за одржлив развој Овој проект се реализира со поддршка на СЕЕДЛИНГ Програмата, што ја спроведува Регионалниот центар за животна средина за Централна и Источна Европа (REC). Програмата се финансира од Австриската развојна агенција (ADA), оперативната единица на Австриската соработка аз меѓународен развој (ADC) Публикацијата може да ја прочитате тука.  

Зелените работни места ќе бидат иднината на пазарот на трудот за младите

На 20.03.2018, се одржа 59тата седница на Влада на Република Македонија, која беше првата тематска седница во целост посветена на младинските политики. На оваа седница освен ресорните институции кои ги презентираа своите младински политики и конкретните мерки кои ги преземаат во насока на подобрување на животот на младите во Македонија, беа повикани и претставници од […]