#Селектирам – нова иницијатива на Go Green

Сакам да селектирам, но контејнерите се далеку. Сакам да селектирам, но не знам што значат симболите. Сакам да селектирам, но немам место дома за посебни канти… Овој „проблем“ повеќе не е проблем за станарите од ул.Антон Попов бр.1/1. Викендов нашето здружение постави канти за селекција на пластика, хартија и капачиња од шишиња, како и упатства […]

Седница за квалификациите за зелените работни места

На 11.02.2020 година, во Клубот на пратеници во Скопје, се одржа тематската проширена седница на Одборот за Национална рамка на квалификации, на тема: квалификациите за зелените работни места. Извршниот директор, Антонио Јовановски, изрази задоволство што зелените работни места земаат значајно место во образовниот систем и направи хронолошки осврт  на заложбите на здружението за зелените работни […]

Конкурс за дизајн на лого – Училишта на сончева енергија

Во рамките на проектот „Училишта на сончева енергија“ се отвара конкурс за дизајн на лого. Логото ќе се користи низ текот на кампањата и ќе биде дел од сите промотивни материјали за истата.

Пластично шише или празна батерија – пропусница за најдобрата средношколска свирка

Додека возрасните се собираат на предновогодишни after-work журки во кафееани, Училишната заедница заедно со Биди Зелен клубот од „Никола Карев“ на 27 декември ја организираа најголемата предновогодишна after-school свирка. Добра организација повикува и добра публика. Толпа од млади ентузијасти го наполнија фоајето на гимназијата за да уживаат во добрата атмосфера од бендовите и активностите и […]

Гоу Грин поднесе коментари по предлог Законите за отпад – Да се препознаат индивидуалните собирачи на отпад и да се подготвуваме за намалување на пластиката за еднократна употреба

Во консултација со граѓанскиот сектор, здружението Гоу Грин изготви коментари по однос на предлог Законот за управување со отпад и предлог Законот за пакување и отпад од пакување. Главните коментари по предлог Законот за управување со отпад се во насока на: – забрана на увоз на отпад; – горење и согорување на отпад освен ако е […]

6 нови предлог закони за отпад отворени за јавноста

Министерството за животна средина и просторно планирање подготви 6 (шест) нови предлог закони за отпад кои се усогласени со Европските директиви и кои даваат стратешката насока на управувањето со отпад во нашата земја. Станува збор за: Предлог Закон за управување со отпад (достапен на ЕНЕР (линк) последна верзија мај, 2019) Предлог Закон за управување со […]

,,Тапкаме во место во хаосот со отпад“- интервју со Антонио Јовановски за Лице в Лице

За собирачите на отпад, условите во кои тие живеат и можностите за нивно интегрирање во економијата на државата Гоу Грин направи видео кое може да го погледнете на следниот линк. ****Лице в лице е непрофитно, независно улично списание, посветено на универзалните вредности, на социјалната правда, на принципите на еднаквост, демократија и на хуманост. Претставува пионерски чекор […]

Training session and the environment: “ The good the bad and the greener”

На 23.10.2019 во Брисел се одржа обука за стандардизација и животната средина на тема: “ The good the bad and the greener”. Како претставник од Гоу Грин беше Марија Накова а беа присутни членови, експерти, претставници на невладиниот сектор, малите бизнис претпријатија и индустрискиот сектор. Оваа работилница претставува втор дел од обуката по воведниот вебинар. […]

Се одржа јавна трибина за регионалната депонија во општина Св. Николе

На 14 октомври, по иницијатива на здружението „Гоу Грин“ и поддржано од Министерството за животна средина (МЖСПП), се одржа јавна трибина во општината Свети Николе на тема „Регионалната санитарна депонија во Источниот и Североисточниот регион“. На трибината присуствуваа претставници од граѓанскиот сектор, покрај Гоу Грин и Македонското Еколошко Друштво од Скопје, и локални здруженија и […]

Расте бројот на Биди зелен клубови во различни градови

Викендот 19-20 октомври се одржа второто Младинско собрание на Биди зелен мрежата на Гоу Грин. На младинското собрание покрај петте претставници од извршната канцеларија, присуствуваа и 47 ученици, членови на Биди Зелен клубовите и иницијативните групи од 5 градови – Скопје (24 членови), Кичево (3 членови), Гостивар (еден член), Прилеп (11 членови) и Битола (8 […]