Повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта

Во рамки на проектот „Направи сам“ се отвора повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта. Програмата има за  цел да ја поттикне љубопитноста кај учениците од основните училишта за темите: климатски ромени, обновливи извори на енергија, енергетска ефикасност, одржлив транспорт) и да ги развие нивните вештини за логика, тимска работа, […]

Ново занимање „Собирач и постапувач со отпад“ – почнува процесот на формализирање на собирачите на отпад

На 20 ноември (вторник), здружението „Гоу Грин“ одржа панел дискусија на тема “Вклучување на неформалните собирачи на отпад во одржлив систем за управување со отпад во Град Скопје“. На панел дискусијата се дискутираше за состојбата со собирачите на отпад и начини за нивно интегрирање во системот, кои имаат многу значајна улога, а моментално се неформални […]

Гласот на младите за еколошки промени во училиштата

Средношколци од СУГС Раде Јовчевски Корчагин, СЕПУГС Васил Антевски Дрен, СУГС Орце Николов и СГГУ Здравко Цветковски беа учесници на лидерскиот камп кој се одржа во Хотел Сулферино Струга од 28-31ви август. Во текот на лидерскиот камп младите преку реални ситуации вежбаа демократија и ги споделуваа своите училишни искуства, но и истражуваа за аерозагадување и [...]