[ПЛАН ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ] Поддршка на микро и малите претпријатија за намалено аерозагадување

Иницијативата на здружението Гоу Грин – „Поддршка на микро и малите претпријатија за еколошко работење“ на отворениот ден ја презентираше извршниот директор на здружението, Антонио Јовановски. Во својот краток говор, Јовановски истакна дека индустријата има значајно учество во директното загадување на воздухот, а микро и малите претпријатија се доминантни во македонската економија.

Повик за учесници на младинска размена “Breaking bread, breaking barriers” во Германија од 15-25ти март

Доколку си млад човек кој е отворен за нови можности и пријателства, критичко размислување и љубеник на храната и нејзината подготовка оваа размена е одлична можност за тебе да стекнеш ново, несекојдневно искуство.

Go Green & Scouts – Обединување за здрава животна средина и чист воздух

Гоу Грин – Скопје заедно со Сојузот на извидници на Македонија оддржа дводневен тим билдинг на 12ти и 13ти декември во планинарскиот дом на извидничкиот одред Јадран во село Брезица, Катлановско.

Повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта

Во рамки на проектот „Направи сам“ се отвора повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта. Програмата има за  цел да ја поттикне љубопитноста кај учениците од основните училишта за темите: климатски ромени, обновливи извори на енергија, енергетска ефикасност, одржлив транспорт) и да ги развие нивните вештини за логика, тимска работа, […]

SGF Eco - system restoration

#2 What is SGF?

Организацијата во која што волонтирам во Кина, Sichuan Green Foundation или накратко, SGF претставува добротворна еколошка организација која е регистрирана во март 2017та година под закрила на одделот за шумарство на областа Сечуан. Обединувајќи ресурси, нејзина главна цел е да созададе одржливо општество и еколошка животна средина.  Се фокусира наозеленување на што е можно поголема […]

Pandas in Chengdu

#1 Welcome to the panda world – Chengdu

Официјално веќе 10 дена живеам во четвртиот најразвиен град во Кина, Ченгду и морам да признаам, преубаво е. Градот е огромен и воедно претставува многу шармантен спој на модерното и традиционалното, додека пак луѓето се многу слични со нашите – грижливи, гостопримливи и пријателски настроени. Како главен град на областа Сечуан, Ченгду има популација од […]

Марија од Гоу Грин оди на двомесечна авантура во Кина

Пред Кина… Мрежата на членови на Гоу Грин постојано развивала млади активисти кои се први за заштита на животната средина и одржливиот развој. Марија е исто така една многуте млади луѓе кои што се дел од активностите на Гоу Грин уште од почетоците на неговото основање. Марија е студентка на Факултетот за информатички науки и […]

„Ја собираме пластиката од дома“ Започнува посетата по домаќинствата во населба Лисиче

Од денеска почнува акцијата за собирање на пластиката од домовите во населбата Лисиче, како дел од проектот „Ја собираме пластиката од дома“, имплементиран од здружението „Гоу Грин“ и „Ромски Бизнис информативен центар“. Акцијата вклучува 400 домаќинства во населба Лисиче, на кои ќе им бидат доделени 2 ќеси за да ја селектираат својата пластика. Една ќеса [...]

Резервирај го своето место на #YouthTalks2030

„Youth Talks 2030” e настан од едукативно-забавен карактер кој ќе биде исполнет со инспирација, музика, позитивна енергија и забава. Младите, Александра Трпеска (Majestic) и Стефан Рашковиќ (Steffonator) ќе го водат настанот на кој 10 млади инспиративни луѓе ќе ја искомуницираат својата визија за општеството во 2030 година. Најдобрите говори ќе однесат двајца млади луѓе на […]

youth-talks-web

Youth Talks 2030

„Youth Talks 2030“ е настан за млади од едукативно-забавен карактер кој има за цел да ги поттикне младите да размислуваат за нивната визија за општеството, да ја подигне еколошката свест и да овозможи простор за креативно изразување на иновативни идеи. На овој настан, 10 млади луѓе (средношколци и студенти) ќе имаат свои говори на сцена […]