[ПЛАН ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ] Поддршка на микро и малите претпријатија за намалено аерозагадување

Иницијативата на здружението Гоу Грин – „Поддршка на микро и малите претпријатија за еколошко работење“ на отворениот ден ја презентираше извршниот директор на здружението, Антонио Јовановски. Во својот краток говор, Јовановски истакна дека индустријата има значајно учество во директното загадување на воздухот, а микро и малите претпријатија се доминантни во македонската економија.

[ALB] Vendet e gjelbra të punës dhe njerëzit e rinj në Republikën e Maqedonisë

Para jush gjendet një publikacion i cili ka për qëllim që të japë pasqyrën mbi gjendjen e të rinjve dhe politikat për të rinjtë në Republikën e Maqedonisë, njëkohësisht duke e përpunuar temën “vendet e gjelbra të punës” që është një temë relativisht e re te ne. Ky publikacion në vend të parë u është […]

Зелените работни места и младите луѓе во Република Македонија

Проект: Млади за одржлив развој Овој проект се реализира со поддршка на СЕЕДЛИНГ Програмата, што ја спроведува Регионалниот центар за животна средина за Централна и Источна Европа (REC). Програмата се финансира од Австриската развојна агенција (ADA), оперативната единица на Австриската соработка аз меѓународен развој (ADC) Публикацијата може да ја прочитате тука.  

Конкурс за ко-автор на публикација: „Зелени работни места и младите луѓе во Република Македонија“

Ко-авторот на публикацијата кој ќе го опфати делот за младите во РМ и треба да има искуство во младинскиот сектор во Македонија, да има познавање за младинската работа и младинската невработеност, да е запознаен со „младинска гаранција“ и да ги разбира механизмите на пазарот на трудот и процесите на обука и вработување.

Go Green vo vlada

Зелените работни места ќе бидат иднината на пазарот на трудот за младите

На 20.03.2018, се одржа 59тата седница на Влада на Република Македонија, која беше првата тематска седница во целост посветена на младинските политики. На оваа седница освен ресорните институции кои ги презентираа своите младински политики и конкретните мерки кои ги преземаат во насока на подобрување на животот на младите во Македонија, беа повикани и претставници од […]

Втора средба на работната група за “Зелени работни места”

По успешната прва средба на работната група за “Зелени работни места”, втората се одржа во просториите на Свис Контакт на 14ти декември 2017. На оваа средба се дискутираа клучните точки од минатиот состанок, се разгледуваше предлог мерката до Министерство за труд и социјална политика за оперативен план и концепт нотата од проект поднесен до УСАИД.