[ПЛАН ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ] Поддршка на микро и малите претпријатија за намалено аерозагадување

Иницијативата на здружението Гоу Грин – „Поддршка на микро и малите претпријатија за еколошко работење“ на отворениот ден ја презентираше извршниот директор на здружението, Антонио Јовановски. Во својот краток говор, Јовановски истакна дека индустријата има значајно учество во директното загадување на воздухот, а микро и малите претпријатија се доминантни во македонската економија.

Светскиот ден на чистење – добитник на УНЕСКО наградата за „Образование за одржлив развој“

Резултати од акциите на национално ниво Здружението Гоу Грин го организираше „Светскиот ден на чистење“ во нашата земја, кој се одржа на 15 септември во 158 земји во светот. Според проценките, во Македонија се приклучија 985 волонтери кои чистеа на 49 локации од 32 општини и беше собран околу 7 тони отпад. Здружението Гоу Грин […]

Заклучоци и препораки од “Европската недела на мобилност”

Секоја година над 2000 градови во светот ја одбележуваат Европската недела на мобилност, ставајќи акцент на одржливите превозни средства и на поволностите на граѓаните од еден вело, car-free, одржлив град. Оваа година Гоу Грин ја одбележа неделата со неколку активности. По трети пат се одржа конференцијата Bike & Learn во која беа вклучени средношколци од [...]

Светски ден на чистење 2018: Мапирај!

Мапирај го ѓубрето и помогни да биде историја! На 15 септември 2018 година, милиони волонтери во 150 земји ќе се обединат за да го исчистат светот во еден ден. Овие земји ќе бидат исчистени од расфрлениот отпад како дел од најголемата граѓанска акција во историјата на човештвото. За да можеме да го исчистиме отпадот, треба […]

Go Green vo vlada

Зелените работни места ќе бидат иднината на пазарот на трудот за младите

На 20.03.2018, се одржа 59тата седница на Влада на Република Македонија, која беше првата тематска седница во целост посветена на младинските политики. На оваа седница освен ресорните институции кои ги презентираа своите младински политики и конкретните мерки кои ги преземаат во насока на подобрување на животот на младите во Македонија, беа повикани и претставници од […]