Гоу Грин се залага за фер и граѓански систем за управување со отпад

На ден  07.02.2019 се одржа работна средба на координативното тело за соработка помеѓу граѓанските организации и Министерството за животна средина и просторно планирање, со Премиерот, г. Зоран Заев и Заменик министерот за животна средина, г. Јани Макрадули.

“Донирај или реупотреби ја старата облека” – Младите ја одбележаа Европската недела за помалку отпад

Младите од четири средни училишта на територија на Град Скопје ја одбележаа Европската недела за помалку отпад со неколку активности. Средношколците преку овие активности го адресираат проблемот на премногу отпад од облека кој се создава во средношколските години и начините како таа облека да се пренамени или реупотреби.

Светскиот ден на чистење – добитник на УНЕСКО наградата за „Образование за одржлив развој“

Резултати од акциите на национално ниво Здружението Гоу Грин го организираше „Светскиот ден на чистење“ во нашата земја, кој се одржа на 15 септември во 158 земји во светот. Според проценките, во Македонија се приклучија 985 волонтери кои чистеа на 49 локации од 32 општини и беше собран околу 7 тони отпад. Здружението Гоу Грин […]

Приклучете се на Светската акција на чистење, 15 септември!

На 15 септември (сабота), ќе се случи најголемата акција во светот за чистење на отпадот како дел од „Let’s Do It! World“, кое е најбрзорастечкото граѓанско движење во светот, кое ги поврзува и ги охрабрува граѓаните, општините, компаниите и владите да ги исчистат своите земји од лошо управуваниот отпад. Од 2008 година, речиси 20 милиони […]

Започна собирање на пластиката од домаќинствата во населба Лисиче

Денес во месната заедница во населбата Лисиче се одржа јавен настан на кој се одбележи почетокот на собирањето на пластиката од домаќинствата во населба Лисиче, од страна на неформалните собирачи на отпад. На настанот, Здружението „Гоу Грин“ и „Ромски Бизнис Информативен Центар“, заедно со Град Скопје и Општина Аеродром, им доделија „ХТЗ“ опрема , џамбо […]

Последен повик за мапирање на отпадот

Од јануари 2018 досега се мапирани 73 точки со отпад во 10 општини. Акцијата за мапирање трае до 20 август, по што би следел процес на избор на локации за чистење и понатамошна организација и логистика.   Во пресрет на Светскиот ден на чистење кој ќе се одржи на 15 септември 2018 година, инициран од [...]

„Ја собираме пластиката од дома“ Започнува посетата по домаќинствата во населба Лисиче

Од денеска почнува акцијата за собирање на пластиката од домовите во населбата Лисиче, како дел од проектот „Ја собираме пластиката од дома“, имплементиран од здружението „Гоу Грин“ и „Ромски Бизнис информативен центар“. Акцијата вклучува 400 домаќинства во населба Лисиче, на кои ќе им бидат доделени 2 ќеси за да ја селектираат својата пластика. Една ќеса [...]

Мапирани диви депонии крај Охридско Езеро

Во рамки на фестивалот „Аларм за природата 2018“ кој во организација на граѓанското здружение Бивиум се одржа минатиот викенд во автокампот Ливадишта, беа детектирани над 15 диви депонии во поблиската околина. Голем дел од депониите се наоѓаат во непосредна близина под патот кој ги поврзува селото Радожда и населбата Елен Камен и содржината од депониите [...]

Јавен оглас за фацилитатори кои ќе дејствуваат во населба Лисиче, општина Аеродром.

Како дел од проектот „Ја собираме пластиката од дома“, поддржан од Град Скопје, имаме потреба за ангажирање на двајца фацилитатори кои стапат во контакт со 400 домаќинства од населба Лисиче, општина Аеродром. Фацилитаторите ја имаат улогата на претставување и запознавање на „домаќините“ со собирачите на отпад кои ќе бидат задолжени за собирањето на отпадот од […]

Светски ден на чистење 2018: Мапирај!

Мапирај го ѓубрето и помогни да биде историја! На 15 септември 2018 година, милиони волонтери во 150 земји ќе се обединат за да го исчистат светот во еден ден. Овие земји ќе бидат исчистени од расфрлениот отпад како дел од најголемата граѓанска акција во историјата на човештвото. За да можеме да го исчистиме отпадот, треба […]