Светскиот ден на чистење – добитник на УНЕСКО наградата за „Образование за одржлив развој“

Резултати од акциите на национално ниво Здружението Гоу Грин го организираше „Светскиот ден на чистење“ во нашата земја, кој се одржа на 15 септември во 158 земји во светот. Според проценките, во Македонија се приклучија 985 волонтери кои чистеа на 49 локации од 32 општини и беше собран околу 7 тони отпад. Здружението Гоу Грин […]

Последен повик за мапирање на отпадот

Од јануари 2018 досега се мапирани 73 точки со отпад во 10 општини. Акцијата за мапирање трае до 20 август, по што би следел процес на избор на локации за чистење и понатамошна организација и логистика.   Во пресрет на Светскиот ден на чистење кој ќе се одржи на 15 септември 2018 година, инициран од [...]

Мапирани диви депонии крај Охридско Езеро

Во рамки на фестивалот „Аларм за природата 2018“ кој во организација на граѓанското здружение Бивиум се одржа минатиот викенд во автокампот Ливадишта, беа детектирани над 15 диви депонии во поблиската околина. Голем дел од депониите се наоѓаат во непосредна близина под патот кој ги поврзува селото Радожда и населбата Елен Камен и содржината од депониите [...]