Новости

Расте бројот на Биди зелен клубови во различни градови

Викендот 19-20 октомври се одржа второто Младинско собрание на Биди зелен мрежата на Гоу Грин. На младинското собрание покрај петте претставници од извршната канцеларија, присуствуваа и 47 ученици, членови на Биди Зелен клубовите и иницијативните групи од 5 градови – Скопје (24 членови), Кичево (3 членови), Гостивар (еден член), Прилеп (11 членови) и Битола (8 […]

Младите и алтернативниот транспорт: сакаме регулирање на е-тротинетите, и подобрена велосипедска инфраструктура

Минатата недела на европско ниво се одбележа ЕУ неделата на мобилност– настан за промоција на алтернативниот транспот и пешачењето. Под слоганот „Пешачи со нас“, младите ентузијасти на Гоу Грин се самоорганизираа за да ги поттикнат своите сограѓани да пешачат и користат велосипед или јавен превоз. Во 7-те града каде е присутна Биди Зелен Мрежата: Скопје, […]

ОД ПЛАСТИЧНИ ШИШИЊА ПА СЕ ДО ДУШЕЦИ – голема креативност на граѓаните за што и каде може да се фрла ѓубре

На 21 септември (сабота) по повод Светската акција за чистење се организираа акции за чистење на несовесно одложеното ѓубре во 7 града: Скопје, Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево, Битола и Прилеп. Над 500 граѓани се вклучија во акциите кои помогнаа да се отстранат околу 400 ќеси ѓубре, неколку камиони суви гранки, листови, габаритен отпад како душеци, […]

Велосипедски патеки село-село или село-град

Во периодот од 10-ти до 18-ти септември, волонтерите на Гоу Грин во Скопје, ги анкетираа средношколците од средните училишта во Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево, Прилеп и Битола. Анкетата беше спроведена во рамки на „Европската недела на мобилност“ која има за цел промоција на алтернативните форми на транспорт. Младите активисти од Гоу Грин се вклучени во […]

ЛОКАЦИИТЕ ОДРЕДЕНИ, ГРАЃАНИТЕ СПРЕМНИ ЗА ЧИСТЕЊЕ

Изминатиов период, тимот на Гоу Грин во координација со средношколците и општините на Куманово, Гостивар, Кичево, Тетово, Битола и Прилеп ги одреди локациите за одбележување на Светската акција за чистење на 21 септември (сабота). Локациите каде има несовесно одложено ѓубре беа предложени од самите граѓани и од општините. Доколку сакате да се приклучите на некоја […]

Е-тротинетите и нивното регулирање во Скопје

Во периодот од 10-ти до 18-ти септември, волонтерите на Гоу Грин во Скопје, ги анкетираа средношколците од средните училишта Орце Николов, Раде Јовчевски Корчагин, Јосип Броз Тито, Никола Карев, Здравко Цветковски, Боро Петрушевски и Марија Кири Склодовска, за нивното мислење околу електричниот тротинет. Анкетата беше спроведена во рамки на „Европската недела на мобилност“ која има […]

Тротинетите, велосипедите и пешаците во фокус во текот на ЕУ Неделата на мобилност

Фокусот на овогодинешната „Европска недела на мобилност“ (European Mobility Week) е „Безбедно пешачење и возење велосипед“ а ќе трае од 16 до 22 септември. Гоу Грин традиционално се вклучува во подигнувањето на свеста кај граѓаните за важноста од напуштање на комфорот и автомобилите, и ангажирање на граѓаните да почнат да користат јавен транспорт, велосипед, да […]

Повик за волонтери и партнери за Светската акција за чистење

World Clean up Action, или Светската акција за чистење ќе се одржи на 21 септември (сабота). На овој ден, Милиони луѓе од 157 држави ќе се вклучат во борбата против отпадот на улиците, реките, плажите, планините и сите други места каде има несовесно отстранет отпад.. Учесник на акцијата може да биде кој било граѓанин, група […]

Повик за експерт кој ќе направи модел за пресметка на јаглероден учинок по училиште

Во рамки на проектот „Училишта на сончева енергија“ се отвара повик за експерт кој ќе направи модел за пресметка на јаглероден учинок по училиште. Општа цел на проектот е да создаде мрежа на средношколци кои активно учат и вршат јавен притисок врз надлежните институции за поголема застапенoст на сончевата енергија и образованието за климатските промени. […]

Заедно за заштита на природата – Гоу Грин и Green Circle во Хортобаг, Унгарија

Еколошките организации Гоу Грин од Македонија и Green Circle од Унгарија започнаа да развиваат партнерство за време на ЕU – China NGO twinning програмата во 2018 година преку нивните претставници Марија Кекеновска, Ласло Киш и Антал Молнар.