Младински Камп за Одржлив Транспорт

Во период од 12ти до 15ти јуни 2023 се одржа младински камп за одржлив транспорт во Camping SCOUTS Струга. Учествуваа 34 млади од Скопје, Куманово, Прилеп и Гостивар.  Целта на кампот беше новите членови на Гоу Грин да добијат познавање од одржлив транспорт, детектирање на локален проблем и изнаоѓање конструктивно предлог-решение. Притоа ги изучија и […]

Еко-село: научна фантастика или идна реалност?

Како што веќе споменав во мојот последен пост, јас пораснав во малку поинакво село во Германија. Но, зошто е толку посебно? Зошто „Еко-село“? Дали е тоа само уникатен проект или е и иден можен начин на живеење? Па, тоа е она што сакам да го споделам со вас во мал блог во текот на следните […]

Искуството на Ивана во Сплит како волонтерка

Здраво GoGreen, Пред се сакам да ви се заблагодарам за оваа можност на волонтирање во Сплит, најмногу на Вафире, која ми го објасни целиот процес на волонтирање и како од прилика би се одвивало тоа. Ова е мој втор месец тука, пристигнав на 3 ти Декември 2020год. Пречекот од координаторката Лина и другата волонтерка Софија […]

Како нашата држава ќе придонесе во справувањето со климатските промени?

Р. С. Македонија, со официјален документ го наведува следниот ревидиран национален придонес:  Во 2030 година да се постигне 51% намалување на емисиите на стакленички гасови во однос на емисиите од 1990 година. Овие национални придонеси се дел од заложбите на државите потписнички на  Договорот од Париз, за да се исполнат целите на истиот: одржување на […]

И волонтерите сакаат нешто да ви кажат…

Махатма Ганди рекол: „Најдобар начин да се најдете себеси, е да се изгубите во служба на другите“. Волонтирањето затоа и заслужува внимание не само еден ден, туку секој ден од годината. Работата на волонетрите насекаде е за почит и пофалба. Тие се мотивирани луѓе кои сакаат да направат промена и добро во заедницата. Затоа горди […]

Парискиот договор – може ли еден документ да нѐ спаси од климатските промени?

Што претставува Парискиот договор? На 21вата Конференција за климатски промени во Париз (COP21), по 20 години преговори, земјите потписнички на Рамковната конвенција за климатски промени на ООН (UNFCCC) достигнаа договор за борба против климатските промени со цел одржување на зголемување на глобалната просечна температура под 2 ° C над прединдустриските нивоа, настојувајќи да го ограничат […]

Конференција за климатските промени. Што е тоа?

Земјите во светот почнале со решавање на климатските промени во 1992, на Самитот во Рио, Бразил, каде е донесен документ кој содржи план за стабилизирање на концентрацијата на стакленички гасови во атмосферата, со цел да спречиме катастрофални последици на Планетата. Тој документ се вика Рамковна конвенција за климатски промени на Обединетите Нации (UNFCCC), и стапува […]

Климатските промени во бројки

Климатските промени се предизвикани од човековата активност и масовно користење на фосилни горива, а со тоа и емитирање на огромни количини на јаглероден диоксид во атмосферата. Тоа придонесува до затоплување на температурата на Планетата и влијае врз ресурсите, односно нивната достапност за задоволување на основните потреби како вода за пиење, пристап до храна, енергија итн. […]

Приказната за почетоците на Гоу Грин

Идејата за здружението Гоу Грин се роди во студентска соба во Амстердам. Поминаа десет години од разговорот во студентска соба во Амстердам помеѓу Антонио Јовановски и Борис Манев, амбициозни млади кои ја зачнаа идејата за младинска организација која ќе го помогне во зачувувањето на животната средина преку еколошко освестување, развивање вредности и принципи за одржлив […]

Секој ден е Ден на климатска акција

Зајакнуваме отпорност преку образование Под климатска акција се подразбираат активности чија крајна цел се намалување на стакленичките гасови, зајакнување на отпорноста и адаптацијата кон влијанијата од климатските промени.  Здружението Гоу Грин од своето постоење работи на образование за климатски промени и одржлив развој, подигнување на свеста за истите осбоено кај младите со подолгорочна визија дека […]