6 нови предлог закони за отпад отворени за јавноста

Министерството за животна средина и просторно планирање подготви 6 (шест) нови предлог закони за отпад кои се усогласени со Европските директиви и кои даваат стратешката насока на управувањето со отпад во нашата земја. Станува збор за: Предлог Закон за управување со отпад (достапен на ЕНЕР (линк) последна верзија мај, 2019) Предлог Закон за управување со […]

,,Тапкаме во место во хаосот со отпад“- интервју со Антонио Јовановски за Лице в Лице

За собирачите на отпад, условите во кои тие живеат и можностите за нивно интегрирање во економијата на државата Гоу Грин направи видео кое може да го погледнете на следниот линк. ****Лице в лице е непрофитно, независно улично списание, посветено на универзалните вредности, на социјалната правда, на принципите на еднаквост, демократија и на хуманост. Претставува пионерски чекор […]

Training session and the environment: “ The good the bad and the greener”

На 23.10.2019 во Брисел се одржа обука за стандардизација и животната средина на тема: “ The good the bad and the greener”. Како претставник од Гоу Грин беше Марија Накова а беа присутни членови, експерти, претставници на невладиниот сектор, малите бизнис претпријатија и индустрискиот сектор. Оваа работилница претставува втор дел од обуката по воведниот вебинар. […]

Младински еко-глас за промена во средните училишта (воспоставување на национална младинска еколошка мрежа)

Ученицте во РСМ не учествуваат во организации или здруженија на млади. Според истражувањето „Младинско учество во Македонија“ од МОФ и Реактор, околу 70% од учениците во средните училишта не знаат дека има ученички организации во нивното училиште, а 81% никогаш не учествувале во ученичка заедница. Главната цел на проектот е да се воспостави младинска еколошка […]

Младите за промена во животната средина

Младите не се свесни за важноста на некои туристички места и нивната вредност за земјите во кои живеат. Растот на туризмот дополнително ја загрозува животната средина. Туристите кои секоја година се се’ побројни, претставуваат закана за статусот за заштитени подрачја на некои места како Охрид и Крушево. Целта на проектот е да ја подигне свеста […]

Се одржа јавна трибина за регионалната депонија во општина Св. Николе

На 14 октомври, по иницијатива на здружението „Гоу Грин“ и поддржано од Министерството за животна средина (МЖСПП), се одржа јавна трибина во општината Свети Николе на тема „Регионалната санитарна депонија во Источниот и Североисточниот регион“. На трибината присуствуваа претставници од граѓанскиот сектор, покрај Гоу Грин и Македонското Еколошко Друштво од Скопје, и локални здруженија и […]

Расте бројот на Биди зелен клубови во различни градови

Викендот 19-20 октомври се одржа второто Младинско собрание на Биди зелен мрежата на Гоу Грин. На младинското собрание покрај петте претставници од извршната канцеларија, присуствуваа и 47 ученици, членови на Биди Зелен клубовите и иницијативните групи од 5 градови – Скопје (24 членови), Кичево (3 членови), Гостивар (еден член), Прилеп (11 членови) и Битола (8 […]

Младите и алтернативниот транспорт: сакаме регулирање на е-тротинетите, и подобрена велосипедска инфраструктура

Минатата недела на европско ниво се одбележа ЕУ неделата на мобилност– настан за промоција на алтернативниот транспот и пешачењето. Под слоганот „Пешачи со нас“, младите ентузијасти на Гоу Грин се самоорганизираа за да ги поттикнат своите сограѓани да пешачат и користат велосипед или јавен превоз. Во 7-те града каде е присутна Биди Зелен Мрежата: Скопје, […]

ОД ПЛАСТИЧНИ ШИШИЊА ПА СЕ ДО ДУШЕЦИ – голема креативност на граѓаните за што и каде може да се фрла ѓубре

На 21 септември (сабота) по повод Светската акција за чистење се организираа акции за чистење на несовесно одложеното ѓубре во 7 града: Скопје, Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево, Битола и Прилеп. Над 500 граѓани се вклучија во акциите кои помогнаа да се отстранат околу 400 ќеси ѓубре, неколку камиони суви гранки, листови, габаритен отпад како душеци, […]

Велосипедски патеки село-село или село-град

Во периодот од 10-ти до 18-ти септември, волонтерите на Гоу Грин во Скопје, ги анкетираа средношколците од средните училишта во Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево, Прилеп и Битола. Анкетата беше спроведена во рамки на „Европската недела на мобилност“ која има за цел промоција на алтернативните форми на транспорт. Младите активисти од Гоу Грин се вклучени во […]