Еколошката младинска организација Гоу Грин заедно со Министерството за животна средина и просторно планирање, ја организира „Европската недела за намалување на отпад“ која се одвива од 20.11.2017 до 26.11.2017 година.

Европската недела за намалување на отпад (EWWR) е иницијатива која има цел да промовира активности за подигање на свеста за одржливо управување со ресурси и управување со отпад и при тоа поттикнува широк спектар на публика (јавни власти, приватни компании, граѓанско општество) да иницира акција и да се приклучи во програмата.

 

Програмата EWWR 2017 во Македонија изгледа вака:

20.11.2017– Public debate: Do we select our waste at home?

Локација: ЕУ Инфо Центар, Скопје

Програмата за цела недела ќе биде објавена на официјалното отворање на EWWR. Ќе се промовираат иницијативите во Македонија и иницијативите на ЕУ во секторот за отпад и ќе бидат презентирани и дискутирани резултатите од истражувањето „Селектирање на отпад во домаќинствата во Скопје, со фокус на отпадното масло за јадење“.

09:30 – 10:00 Регистрација на учесници

10:00 – 10:15 Изјави за медиуми

10:15 – 10:30 Официјално отворање и поздравни говори

 • Г-дин Кристијан Тимоние, амбасадор на Република Франција;
 • Г-дин Јани Макрадули, заменик-министер на Министерството за животна средина и просторно планирање во Македонија;
 • Г-дин Антонио Јовановски, извршен директор на Go Green.

10:30 – 11:15 Дали граѓаните од Скопје го селектираат својот отпад дома?

 • Г-дин Андреј Ѓокиќ, Директор на Суниленс ДООЕЛ;
 • Г-дин Тони Станковски, претседател на НВО “Љубезност”;

Модератор:

 • Г-дин Антонио Јовановски, извршен директор на Go Green.

11:15 – 11:45 Отворена дискусија со учесниците

11:45 – 12:30 Коктел

 

21.11.2017 – панел дискусија: “Од отпад до енергија – предизвици и можности”                             

Локација: М6, Едукативен центар, Скопје

09:45 -10: 00 Регистрација на учесници

10:00 – 10:15 Официјално отворање и поздравни говори

 • Г-дин Јани Макрадули, заменик-министер на Министерството за животна средина и просторно планирање во Македонија;
 • Јаромир Левичек, Претставник на Делегацијата на Европската Унија во Македонија.

10:15 – 11:15 Говорници на панел дискусија

 • Г-ѓа Ана Каранфилова Мазневска, раководител на Одделение за управување со отпад, Министерство за животна средина и просторно планирање;
 • Г-дин Стефан Поп Дучев, ИНA Енерго Систем Скопје, македонски партнер на “Еко енергија”;
 • Г-дин Абдулцел Догани, „Везе шари“ и „Лекер“
 • Г-дин Дејан Филиповски, Одделение за животна средина, Цементарница Усје АД Скопје.

Модератор:

 • Г-дин Антонио Јовановски, извршен директор на Go Green.

11:15 – 11:45 Прашања и одговори (отворена дискусија)

11:45 – 12:00 Изјави за медиуми

12:00 – 12:30 Коктел

 

25.11.2017 – НЕ ЗА ПЛАСТИЧНИ ЌЕСИ

Локација: Зелен Пазар, Скопје

Целта на оваа акција е да се подигне свеста кај граѓаните за намалување на отпадот и да се стимулира употребата на хартиени и текстилни кеси.

 

02.12.2017 – Let’s Do It! – Акција за чистење на отпад

Локација: Национален парк Маврово

Во соработка со Ски Центар Маврово Гоу Грин ќе организира акција за чистење на одредени локации во Националниот парк Маврово. Моментално е активен процесот на мапирање на отпадот во кој се вклучени граѓаните на Маврово и Ростуше. Наскоро ќе бидат објавени повеќе детали во врска со учеството, агендата и транспортот.