Oнлајн изложба- Quarantine creativity

Во рамки на проектот “Училишта на сончева енергија“ започнува истоимената кампања со цел да ги едуцира и мобилизира првенствено средношколците, а потоа и пошироката јавност. Кампањата ќе опфати потпишување петиција од средношколци и организирање повеќе движења на социјалните медиуми. Со кампањата ќе се создаде мрежа и критична маса на средношколци кои ќе вршат јавен притисок […]

П Е Т И Ц И Ј А за унапредување на образованието за одржлив развој и користење сончева енергија за струја и греење

СО ОВАА ПЕТИЦИЈА БАРАМЕ УНАПРЕДУВАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ СО АКЦЕНТ НА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ, КАКО И ЗГОЛЕМЕНО КОРИСТЕЊЕ НА СОНЧЕВАТА ЕНЕРГИЈА ВО НАШИТЕ УЧИЛИШТА ЗА ГРЕЕЊЕ И СТРУЈА.   ЗОШТО СОНЧЕВА ЕНЕРГИЈА ЗА СТРУЈА И ГРЕЕЊЕ НА УЧИЛИШТАТА? Најголемиот дел од средните училишта во нашата земја користат енергенс со потекло од фосилни горива за […]

Да се откажеш од ќефот – доблест на 21 век

        *Лице в лице е непрофитно, независно улично списание, посветено на универзалните вредности, на социјалната правда, на принципите на еднаквост, демократија и на хуманост. Претставува пионерски чекор на полето на социјалното претприемништво во Република Македонија и е единствено улично списание во земјата. – Купувајќи Лице в лице им помагате на многумина – повеќе луѓе ќе […]

#Селектирам – нова иницијатива на Go Green

Сакам да селектирам, но контејнерите се далеку. Сакам да селектирам, но не знам што значат симболите. Сакам да селектирам, но немам место дома за посебни канти… Овој „проблем“ повеќе не е проблем за станарите од ул.Антон Попов бр.1/1. Викендов нашето здружение постави канти за селекција на пластика, хартија и капачиња од шишиња, како и упатства […]

Седница за квалификациите за зелените работни места

На 11.02.2020 година, во Клубот на пратеници во Скопје, се одржа тематската проширена седница на Одборот за Национална рамка на квалификации, на тема: квалификациите за зелените работни места. Извршниот директор, Антонио Јовановски, изрази задоволство што зелените работни места земаат значајно место во образовниот систем и направи хронолошки осврт  на заложбите на здружението за зелените работни […]

Конкурс за дизајн на лого – Училишта на сончева енергија

Во рамките на проектот „Училишта на сончева енергија“ се отвара конкурс за дизајн на лого. Логото ќе се користи низ текот на кампањата и ќе биде дел од сите промотивни материјали за истата.

Пластично шише или празна батерија – пропусница за најдобрата средношколска свирка

Додека возрасните се собираат на предновогодишни after-work журки во кафееани, Училишната заедница заедно со Биди Зелен клубот од „Никола Карев“ на 27 декември ја организираа најголемата предновогодишна after-school свирка. Добра организација повикува и добра публика. Толпа од млади ентузијасти го наполнија фоајето на гимназијата за да уживаат во добрата атмосфера од бендовите и активностите и […]

Гоу Грин поднесе коментари по предлог Законите за отпад – Да се препознаат индивидуалните собирачи на отпад и да се подготвуваме за намалување на пластиката за еднократна употреба

Во консултација со граѓанскиот сектор, здружението Гоу Грин изготви коментари по однос на предлог Законот за управување со отпад и предлог Законот за пакување и отпад од пакување. Главните коментари по предлог Законот за управување со отпад се во насока на: – забрана на увоз на отпад; – горење и согорување на отпад освен ако е […]

6 нови предлог закони за отпад отворени за јавноста

Министерството за животна средина и просторно планирање подготви 6 (шест) нови предлог закони за отпад кои се усогласени со Европските директиви и кои даваат стратешката насока на управувањето со отпад во нашата земја. Станува збор за: Предлог Закон за управување со отпад (достапен на ЕНЕР (линк) последна верзија мај, 2019) Предлог Закон за управување со […]

,,Тапкаме во место во хаосот со отпад“- интервју со Антонио Јовановски за Лице в Лице

За собирачите на отпад, условите во кои тие живеат и можностите за нивно интегрирање во економијата на државата Гоу Грин направи видео кое може да го погледнете на следниот линк. ****Лице в лице е непрофитно, независно улично списание, посветено на универзалните вредности, на социјалната правда, на принципите на еднаквост, демократија и на хуманост. Претставува пионерски чекор […]