Новости

Повик за фасилитатори нa симулацијата на Conference of Parties (COP26)

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ поддржан од Британската Амбасада во Скопје, објавува повик за ангажирање на двајца фасилитатори на симулација на конференција за климатски промени на ООН (COP26) Опис и обем на работните задачи на фасилитаторот:  Фасилитатор на онлајн […]

Првите официјални СОБИРАЧИ НА СЕКУНДАРНИ СУРОВИНИ успешно ја завршија обуката

Пет лица успешно ја завршија тримесечната обука според верификуваната програма за „Собирач на секундарни суровини“ со поддршка од Агенција за вработување како дел од мерката за побарувани занимања. Образовната програма „Собирачи на секундарни суровини“ е поврзана со занимањето „Собирач и постапувач на отпад“. Во текот на тримесечната обука кандидатите учеа и успешно ги поминаа трите […]

Младите амбасадори рекоа за курсот за климатска дипломатија

Курсот за климатска дипломатија се одржа мината недела на кој учествуваа 20 млади амбасадори за климатски промени. Тие ги споделија своите впечатоци од курсот: Ева Стојчевска Најмногу впечаток ми остави делот каде што направивме симулација на како би изгледале преговори помеѓу различни засегнати страни. Би сакала да споделам дека со овој курс ми стана уште појасно […]

Курс за климатска дипломатија со 20 амбасадори за климатски промени

Од 17-19 декември се одржа онлајн Курсот за климатска дипломатија на кој учествуваа 20 млади амбасадори за климатски промени. Курсот траеше 3 дена и имаше за цел да ги запознае учесниците со процесот на преговори за решавање на климатските промени, што е климатска дипломатија, Конференција за климатски промени на ООН, Парискиот договор и престојниот СОР26 […]

И волонтерите сакаат нешто да ви кажат…

Махатма Ганди рекол: „Најдобар начин да се најдете себеси, е да се изгубите во служба на другите“. Волонтирањето затоа и заслужува внимание не само еден ден, туку секој ден од годината. Работата на волонетрите насекаде е за почит и пофалба. Тие се мотивирани луѓе кои сакаат да направат промена и добро во заедницата. Затоа горди […]

[повик] Млади амбасадори за климатски промени

Гоу Грин во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за 20 млади амбасадори. Кандидатите треба да се на возраст од 16-21 гоидна, како и да имаат интерес во областа на климатската дипломатија и COP26. Проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ има за цел да ги едуцира младите за климатска дипломатија, да […]

Парискиот договор – може ли еден документ да нѐ спаси од климатските промени?

Што претставува Парискиот договор? На 21вата Конференција за климатски промени во Париз (COP21), по 20 години преговори, земјите потписнички на Рамковната конвенција за климатски промени на ООН (UNFCCC) достигнаа договор за борба против климатските промени со цел одржување на зголемување на глобалната просечна температура под 2 ° C над прединдустриските нивоа, настојувајќи да го ограничат […]

Програми за слободни часови за градежно, машинско и електро средно стручно образование

Програмите за слободни часови се на тема Клима и енергетска ефикасност.  Подготвени се од здружение за одржлив развој и заштита на животната средина „Гоу Грин – Скопје“, во рамки на проектот „Граѓански иницијативи за образование за клима и енергетска ефикасност“ (2017г.) Програма за градежно средно стручно Програма за машинско средно стручно Програма за електро средно стручно

Конференција за климатските промени. Што е тоа?

Земјите во светот почнале со решавање на климатските промени во 1992, на Самитот во Рио, Бразил, каде е донесен документ кој содржи план за стабилизирање на концентрацијата на стакленички гасови во атмосферата, со цел да спречиме катастрофални последици на Планетата. Тој документ се вика Рамковна конвенција за климатски промени на Обединетите Нации (UNFCCC), и стапува […]

Повик за обучувач за климатска дипломатија

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за ангажирање на тренер кој ќе одржи обука за климатска дипломатија во времетраење од 3 дена. Краток опис на проектот:  Проектот има за цел да ги едуцира младите за климатска дипломатија, да […]