Зазеленување на економиите – транзиција кон одржливи и социјално праведни општества

Оваа статија се осврнува на климатската и еколошката криза, како и на транзицијата што треба да ја направиме кон праведно, инклузивно и еколошки одржливо општество. Се зборува за моменталниот економски модел и неговата мантра на постојан раст. Понатаму, се разгледува енергетската транзиција и преминот кон циркуларна економија, индустриите со најголем пад и оние со најголем […]

Владата да не им наложува на угостителите да користат пластика за еднократна употреба

Еколошките организации бараат редуцирање на пластиката за еднократна употреба. Нужни се визионерски решенија за одржлива иднина Ги поздравуваме напорите на Владата на РСМ да се справи со коронавирусот, но мора да нагласиме дека при носење одлуки и мерки мора да се земат предвид последиците и предизвиците со кои се соочуваме во областа на животната средина и […]

Образованието клучно во борбата со климатските промени – заклучоци од видео-конференцијата

Во средата, 13 мај, со почеток во 20.30ч се одржа видео-конференција на тема „Значењето на образованието за справување со климатските промени“ на која учествуваа 63 учесници [конференцијата може да ја погледете тука].  Целта на видео-конференцијата беше да се поттикне дијалог помеѓу младите и институциите за потребата од суштинска застапеност на образованието за климатски промени во […]

[инфо-график] Средните училишта да го намалат емитирањето на СО2

“#Училиштанасончеваенергја е иницијатива 👉 http://chng.it/gnyGvkyMTb од средношколците по објавените резултати за тоа колку СО2 испуштаат нивните училишта. Потписите и барањата од петицијата понатаму ќе се проследат до надлежните институции. Имајќи ги предвид потрошувачката на електрична енергија, енергенсите за греење (нафта, дрво) и енергетско-ефикасноста на самиот објект, алатката за пресметка на јаглероден учинок го пресметува емитирањето на јаглеродниот диоксид на […]

[инфо-график] Училиштата испуштаат стотици тони јаглероден диоксид во воздухот

Образованието е столб на иднината, какви ќе бидат идните генерации зависи од тоа кој пример им го задаваме на училиште. Моменталната состојба е дека училиштата во нашата земја не се енергетско-ефикасни, трошат струја од јаглен, и се греат на нафта или дрва. Средношколците сакаат соларна енергија за нивните училишта 👉 http://chng.it/gnyGvkyMTb, бидејќи струјата што тие ја […]

Значењето на образованието за справување со климатските промени – видео-конференција

Брзата промена во светот не’ принудува да преземеме значајни мерки со цел да се справиме навремено со предизвиците. Еден од позначајните е справувањето со климатските промени.  Тие ги менуваат потребите и на пазарот на труд: потребни се зелени работни места. Но што значат тие? Кое образование е потребно за идните генерации да се спремни, образовани […]

Одбрани победниците од конкурсот „Училишта на сончева енергија“

Гоу Грин организира изложба Quarantine Creativity, на тема екологија, животна средина, во рамки на проектот „Училишта на сончева енергија“, со цел да ги едуцира младите за важноста од соларната енергија, односно обновливите извори на енергија. Оваа изложба е дел од кампањата за собирање на потписи за поддршка за училишта на сончева енергија. Петицијата може да […]

Време е за гласање!

Во рамки на проектот “Училишта на сончева енергија“, се организираше конкурс за фотографија/цртеж за онлајн изложба Quarantine creativity. На конкурсот право на учество имаа средношколци, и се пријавија вкупно 36, од кои 28 беа согласно правилата. Сите фотографии и цртежи се објавени на ФБ фан страницата на Гоу Грин, каде и ќе се одвива гласањето од […]

Прирачник за пресметка на јаглероден учинок на училиштата

Пресметката на јаглеродниот учинок може да биде комплексна анализа на целокупната слика на потрошувачка на енергија. Моделот за пресметка на јаглеродниот учинок за училишта претставува алатка со цел учениците да ја сфатат логиката на формирање на јаглеродниот учинок и истата не е прецизен инструмент за определување на јаглеродниот учинок. Со оваа алатка сакаме да поттикнеме […]

Еко-системи на младинска работа

One of the aims of our exploratory research was to find out and outline the processes of decision making in terms of youth. For the needs of the research, we set up a case study that should help us identify the steps in decision making in terms of youth in Europe The project “A step between” was […]