Повик за учесници на младинска размена “Breaking bread, breaking barriers” во Германија од 15-25ти март

Доколку си млад човек кој е отворен за нови можности и пријателства, критичко размислување и љубеник на храната и нејзината подготовка оваа размена е одлична можност за тебе да стекнеш ново, несекојдневно искуство.

Go Green & Scouts – Обединување за здрава животна средина и чист воздух

Гоу Грин – Скопје заедно со Сојузот на извидници на Македонија оддржа дводневен тим билдинг на 12ти и 13ти декември во планинарскиот дом на извидничкиот одред Јадран во село Брезица, Катлановско.

Повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта

Во рамки на проектот „Направи сам“ се отвора повик за експерти кои ќе креираат програма за ученици во основни училишта. Програмата има за  цел да ја поттикне љубопитноста кај учениците од основните училишта за темите: климатски ромени, обновливи извори на енергија, енергетска ефикасност, одржлив транспорт) и да ги развие нивните вештини за логика, тимска работа, […]

Ново занимање „Собирач и постапувач со отпад“ – почнува процесот на формализирање на собирачите на отпад

На 20 ноември (вторник), здружението „Гоу Грин“ одржа панел дискусија на тема “Вклучување на неформалните собирачи на отпад во одржлив систем за управување со отпад во Град Скопје“. На панел дискусијата се дискутираше за состојбата со собирачите на отпад и начини за нивно интегрирање во системот, кои имаат многу значајна улога, а моментално се неформални […]

GoGreen_Sobranie

Годишно собрание на Гоу Грин – Повик за членови на управен одбор

Според член 13 став 4 од Статутот на Здружението на граѓаните за одржлив развој и заштита на животната средина „Гоу Грин“ од Скопје, ве покануваме да земете учество на редовното годишно собрание на Гоу Грин кое ќе се одржи во сабота на 22 декември 2018 година, со почеток во 11:00 часот, во свечената сала во […]

SGF Eco - system restoration

#2 What is SGF?

Организацијата во која што волонтирам во Кина, Sichuan Green Foundation или накратко, SGF претставува добротворна еколошка организација која е регистрирана во март 2017та година под закрила на одделот за шумарство на областа Сечуан. Обединувајќи ресурси, нејзина главна цел е да созададе одржливо општество и еколошка животна средина.  Се фокусира наозеленување на што е можно поголема […]

Pandas in Chengdu

#1 Welcome to the panda world – Chengdu

Официјално веќе 10 дена живеам во четвртиот најразвиен град во Кина, Ченгду и морам да признаам, преубаво е. Градот е огромен и воедно претставува многу шармантен спој на модерното и традиционалното, додека пак луѓето се многу слични со нашите – грижливи, гостопримливи и пријателски настроени. Како главен град на областа Сечуан, Ченгду има популација од […]