Владата да не им наложува на угостителите да користат пластика за еднократна употреба

Еколошките организации бараат редуцирање на пластиката за еднократна употреба. Нужни се визионерски решенија за одржлива иднина Ги поздравуваме напорите на Владата на РСМ да се справи со коронавирусот, но мора да нагласиме дека при носење одлуки и мерки мора да се земат предвид последиците и предизвиците со кои се соочуваме во областа на животната средина и […]

Образованието клучно во борбата со климатските промени – заклучоци од видео-конференцијата

Во средата, 13 мај, со почеток во 20.30ч се одржа видео-конференција на тема „Значењето на образованието за справување со климатските промени“ на која учествуваа 63 учесници [конференцијата може да ја погледете тука].  Целта на видео-конференцијата беше да се поттикне дијалог помеѓу младите и институциите за потребата од суштинска застапеност на образованието за климатски промени во […]

[инфо-график] Средните училишта да го намалат емитирањето на СО2

“#Училиштанасончеваенергја е иницијатива 👉 http://chng.it/gnyGvkyMTb од средношколците по објавените резултати за тоа колку СО2 испуштаат нивните училишта. Потписите и барањата од петицијата понатаму ќе се проследат до надлежните институции. Имајќи ги предвид потрошувачката на електрична енергија, енергенсите за греење (нафта, дрво) и енергетско-ефикасноста на самиот објект, алатката за пресметка на јаглероден учинок го пресметува емитирањето на јаглеродниот диоксид на […]

[инфо-график] Училиштата испуштаат стотици тони јаглероден диоксид во воздухот

Образованието е столб на иднината, какви ќе бидат идните генерации зависи од тоа кој пример им го задаваме на училиште. Моменталната состојба е дека училиштата во нашата земја не се енергетско-ефикасни, трошат струја од јаглен, и се греат на нафта или дрва. Средношколците сакаат соларна енергија за нивните училишта 👉 http://chng.it/gnyGvkyMTb, бидејќи струјата што тие ја […]

Значењето на образованието за справување со климатските промени – видео-конференција

Брзата промена во светот не’ принудува да преземеме значајни мерки со цел да се справиме навремено со предизвиците. Еден од позначајните е справувањето со климатските промени.  Тие ги менуваат потребите и на пазарот на труд: потребни се зелени работни места. Но што значат тие? Кое образование е потребно за идните генерации да се спремни, образовани […]

Одбрани победниците од конкурсот „Училишта на сончева енергија“

Гоу Грин организира изложба Quarantine Creativity, на тема екологија, животна средина, во рамки на проектот „Училишта на сончева енергија“, со цел да ги едуцира младите за важноста од соларната енергија, односно обновливите извори на енергија. Оваа изложба е дел од кампањата за собирање на потписи за поддршка за училишта на сончева енергија. Петицијата може да […]

Време е за гласање!

Во рамки на проектот “Училишта на сончева енергија“, се организираше конкурс за фотографија/цртеж за онлајн изложба Quarantine creativity. На конкурсот право на учество имаа средношколци, и се пријавија вкупно 36, од кои 28 беа согласно правилата. Сите фотографии и цртежи се објавени на ФБ фан страницата на Гоу Грин, каде и ќе се одвива гласањето од […]

Oнлајн изложба- Quarantine creativity

Во рамки на проектот “Училишта на сончева енергија“ започнува истоимената кампања со цел да ги едуцира и мобилизира првенствено средношколците, а потоа и пошироката јавност. Кампањата ќе опфати потпишување петиција од средношколци и организирање повеќе движења на социјалните медиуми. Со кампањата ќе се создаде мрежа и критична маса на средношколци кои ќе вршат јавен притисок […]

П Е Т И Ц И Ј А за образование за климатски промени и училишта на сончева енергија

СО ОВАА ПЕТИЦИЈА БАРАМЕ УНАПРЕДУВАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ СО АКЦЕНТ НА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ, КАКО И ЗГОЛЕМЕНО КОРИСТЕЊЕ НА СОНЧЕВАТА ЕНЕРГИЈА ВО НАШИТЕ УЧИЛИШТА ЗА ГРЕЕЊЕ И СТРУЈА.   ЗОШТО? Најголемиот дел од средните училишта во нашата земја користат енергенс со потекло од фосилни горива за струја и загревање. Анализата на јаглеродниот отпечаток (carbon […]

Да се откажеш од ќефот – доблест на 21 век

        *Лице в лице е непрофитно, независно улично списание, посветено на универзалните вредности, на социјалната правда, на принципите на еднаквост, демократија и на хуманост. Претставува пионерски чекор на полето на социјалното претприемништво во Република Македонија и е единствено улично списание во земјата. – Купувајќи Лице в лице им помагате на многумина – повеќе луѓе ќе […]