Младите како делегати на Конференцијата за климатски промени

Во саботата, 20 февруари се одржа првата симулација на Конференцијата за климатски промени на ООН, на која присуствуваа младите амбасадори за климатски промени. На отворањето збор зедоа д-р Теодора О. Грнчаровска, државен советник за климатски промени во МЖСПП, британската амбасадорка Рејчел Галовеј како и италијанскиот амбасадор Андреа Силвестри. Младите работеа во три групи, секој со […]

Симулација на конференцијата за климатски промени на ООН

Прва симулација на СОР26 во државата и пошироко каде ќе учествуваат 20 млади амабасадори за климатски промени кои претходно беа обучени преку онлајн курсот за климатска дипломатија.  Овогодинешната СОР26, ќе се одржи во ноември, Глазгов, Обединетото Кралство, додека симулацијата ќе биде онлајн на 20/2/2021каде ќе присуствуаат и релевантни носители на одлуки од реалниот живот. Деталната […]

Повик за изработка на видео

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за изработка на видео за промоција на СОР26. Опис на услугата – изработка на анимирано видео За потребите на проектот Млади амбасадори за климатски промени треба да се изработи видео за промоција […]

Поднесени коментари за новата концепција до МОН: бараме образование за климатски промени

Гоу Грин поднесе барање и препораки до Министерството за образование и наука за нацрт верзијата на коцнепцијата за основно образование за поголема интеграција на образованието за климатски промени. Имено, во документот (достапен за читање тука), бараме: „Климатски промени и одржлив развој“ да биде дел од изборни предмети за проширување/продлабочување на наставните содржини од задолжителните наставни […]

Повик за фасилитатори нa симулацијата на Conference of Parties (COP26)

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ поддржан од Британската Амбасада во Скопје, објавува повик за ангажирање на двајца фасилитатори на симулација на конференција за климатски промени на ООН (COP26) Опис и обем на работните задачи на фасилитаторот:  Фасилитатор на онлајн […]

Првите официјални СОБИРАЧИ НА СЕКУНДАРНИ СУРОВИНИ успешно ја завршија обуката

Пет лица успешно ја завршија тримесечната обука според верификуваната програма за „Собирач на секундарни суровини“ со поддршка од Агенција за вработување како дел од мерката за побарувани занимања. Образовната програма „Собирачи на секундарни суровини“ е поврзана со занимањето „Собирач и постапувач на отпад“. Во текот на тримесечната обука кандидатите учеа и успешно ги поминаа трите […]

Младите амбасадори рекоа за курсот за климатска дипломатија

Курсот за климатска дипломатија се одржа мината недела на кој учествуваа 20 млади амбасадори за климатски промени. Тие ги споделија своите впечатоци од курсот: Ева Стојчевска Најмногу впечаток ми остави делот каде што направивме симулација на како би изгледале преговори помеѓу различни засегнати страни. Би сакала да споделам дека со овој курс ми стана уште појасно […]

Курс за климатска дипломатија со 20 амбасадори за климатски промени

Од 17-19 декември се одржа онлајн Курсот за климатска дипломатија на кој учествуваа 20 млади амбасадори за климатски промени. Курсот траеше 3 дена и имаше за цел да ги запознае учесниците со процесот на преговори за решавање на климатските промени, што е климатска дипломатија, Конференција за климатски промени на ООН, Парискиот договор и престојниот СОР26 […]

[повик] Млади амбасадори за климатски промени

Гоу Грин во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за 20 млади амбасадори. Кандидатите треба да се на возраст од 16-21 гоидна, како и да имаат интерес во областа на климатската дипломатија и COP26. Проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ има за цел да ги едуцира младите за климатска дипломатија, да […]

Повик за обучувач за климатска дипломатија

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за ангажирање на тренер кој ќе одржи обука за климатска дипломатија во времетраење од 3 дена. Краток опис на проектот:  Проектот има за цел да ги едуцира младите за климатска дипломатија, да […]