Отворени се три Гоу Грин еко зони

Полнење на телефон или таблет со сончева енергија, бесплатен интернет, сензори за квалитет на воздух се само дел од активностите кои можат граѓаните да ги уживаат во Биди зелен зоните. На денешното отворање на една од еко зоните присуствуваа амбасадорката на Швајцарија Сибил Сутер, Министерот за локална самоуправа Горан Милевски, директорот на Центарот за развој […]

Прирачник за климатска дипломатија

Прирачникот може да го преземете тука. Овој производ е подготвен во рамки на проектот Млади Амбасадори за Климатски Промени, спроведен од Здружението Гоу Грин Скопје, а финансиран од Владата на Обединето Кралство, со поддршка на Британската амбасада Скопје.

За што се разговараше на Симулацијата?

Првата симулација на конференцијата за климатски промени се одржа на 20.02, каде присуствуваа 20 млади амбасадори за климатски промени. Тие беа поделени во групи и секој од нив доби посебна улога. Развиени земји и невладин сектор На преговорите помеѓу развиените земји и невладиниот сектор се зборуваше за позицијата на развиените земји во борбата против климатските […]

Младите како делегати на Конференцијата за климатски промени

Во саботата, 20 февруари се одржа првата симулација на Конференцијата за климатски промени на ООН, на која присуствуваа младите амбасадори за климатски промени. На отворањето збор зедоа д-р Теодора О. Грнчаровска, државен советник за климатски промени во МЖСПП, британската амбасадорка Рејчел Галовеј како и италијанскиот амбасадор Андреа Силвестри. Младите работеа во три групи, секој со […]

Симулација на конференцијата за климатски промени на ООН

Прва симулација на СОР26 во државата и пошироко каде ќе учествуваат 20 млади амабасадори за климатски промени кои претходно беа обучени преку онлајн курсот за климатска дипломатија.  Овогодинешната СОР26, ќе се одржи во ноември, Глазгов, Обединетото Кралство, додека симулацијата ќе биде онлајн на 20/2/2021каде ќе присуствуаат и релевантни носители на одлуки од реалниот живот. Деталната […]

Искуството на Ивана во Сплит како волонтерка

Здраво GoGreen, Пред се сакам да ви се заблагодарам за оваа можност на волонтирање во Сплит, најмногу на Вафире, која ми го објасни целиот процес на волонтирање и како од прилика би се одвивало тоа. Ова е мој втор месец тука, пристигнав на 3 ти Декември 2020год. Пречекот од координаторката Лина и другата волонтерка Софија […]

Повик за изработка на видео

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ објавува повик за изработка на видео за промоција на СОР26. Опис на услугата – изработка на анимирано видео За потребите на проектот Млади амбасадори за климатски промени треба да се изработи видео за промоција […]

Поднесени коментари за новата концепција до МОН: бараме образование за климатски промени

Гоу Грин поднесе барање и препораки до Министерството за образование и наука за нацрт верзијата на коцнепцијата за основно образование за поголема интеграција на образованието за климатски промени. Имено, во документот (достапен за читање тука), бараме: „Климатски промени и одржлив развој“ да биде дел од изборни предмети за проширување/продлабочување на наставните содржини од задолжителните наставни […]

Како нашата држава ќе придонесе во справувањето со климатските промени?

Р. С. Македонија, со официјален документ го наведува следниот ревидиран национален придонес:  Во 2030 година да се постигне 51% намалување на емисиите на стакленички гасови во однос на емисиите од 1990 година. Овие национални придонеси се дел од заложбите на државите потписнички на  Договорот од Париз, за да се исполнат целите на истиот: одржување на […]

Повик за фасилитатори нa симулацијата на Conference of Parties (COP26)

Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје, во рамки на проектот „Млади амбасадори за климатски промени“ поддржан од Британската Амбасада во Скопје, објавува повик за ангажирање на двајца фасилитатори на симулација на конференција за климатски промени на ООН (COP26) Опис и обем на работните задачи на фасилитаторот:  Фасилитатор на онлајн […]